اختلاف آمار در باره مصرف سرانه برنج میان وزارت صنعت ، معدن و تجارت با جهاد کشاورزی هر سال به حدود 500 هزار تن واردات مازاد می انجامد که بر اساس قیمت رسمی اعلامی
اختلاف 500 میلیون دلاری آمار مصرف برنج در جیب کاسبان واردات
عبارات مهم : اختلاف
به گزارش ایرنا ، این میزان از بین بردن ارزی ناشی از یک اختلاف آماری جدای از هزینه هایی است که واردات مازاد بر تولید داخلی تحمیل می کند.
وزارت صنعت ، معدن و تجارت میزان سرانه مصرف برنج جهت هر ایرانی را بین 40 تا 42 کیلوگرم محاسبه می کند ، در حالی که بر اساس برآورد جهاد کشاورزی ، میانگین مصرف سرانه این محصول راهبردی تنها 36 کیلو گرم است.
اختلاف 500 میلیون دلاری آمار مصرف برنج در جیب کاسبان واردات
بر اساس اعلام مرکز آمار کشور عزیزمان ایران ، جمعیت کنونی کشور 80 میلیون نفر است . مصرف برنج این تعداد جمعیت بر اساس سرانه 42 کیلو گرم وزارت صنعت سالیانه سه میلیون و 360 هزار تن و با مقیاس وزارت جهاد کشاورزی 2 میلیون و 880 هزار تن محاسبه می شود. اختلاف این دو رقم 480هزار تن است .
بر پایه آمارهای وزارت جهاد کشاورزی ، هر سال حدود 2 میلیون تا 2 میلیون و 200 هزار تن برنج سفید در کشور تولید می شود که عمده آن در استان های گیلان و مازندران به دست می آید که حدود 480 هزار هکتار شالیزاری دارند.
اختلاف آمار در باره مصرف سرانه برنج میان وزارت صنعت ، معدن و تجارت با جهاد کشاورزی هر سال به حدود 500 هزار تن واردات مازاد می انجامد که بر اساس قیمت رسمی اعلامی
بنابر این اگر بر اساس سرانه مصرف 42 کیلو گرمی وزارت صنعت محاسبه کنیم باید هر سال حدود یک میلیون و 200 هزار تن برنج وارد شود و بر اساس رقم سرانه مصرف 36 کیلو گرمی وزارت جهاد کشاورزی هم نیاز کشور واردات کمتر از 700 هزار تن است . اختلاف این دو رقم هم به 500 هزار تن می رسد.
چنانچه هر تن برنج وارداتی را با قیمت یکهزار دلار محاسبه کنیم ، نیازمند تامین دستکم 500 میلیون دلار ارز یارانه ای خواهیم بود . با در نظرگرفتن این که وارد کنندگان این روزها سنگ قیمت یکهزار و 200 دلار را جهت واردات هر تن برنج به سینه می زنند ، میزان ارز یارانه ای مورد نیاز به 600 میلیون دلار خواهد رسید .
**قیمت محصول ، مبنای واردات برنج
اختلاف 500 میلیون دلاری آمار مصرف برنج در جیب کاسبان واردات
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران در باره این اوضاع جهت واردات برنج و اختلاف 500 میلیون دلاری ، گفت : به نظر می رسد قیمت و نوسانات یک محصول وارداتی از جمله برنج مبنایی جهت مقدار واردات در کشور است و به همین علت برآورد دقیقی از مقدار تولید و نیاز کشور جهت اعلام سرانه مصرف صورت نمی گیرد.
دکتر زهرا کریمی در گفت و گو با ایرنا افزود : دولت های متفاوت نیز جهت جلوگیری از زیاد کردن بی رویه قیمت محصول مهم و استراتژیک برنج و با نشانه حمایت از اقشار ضعیف جامعه ، همواره مقدار واردات را بر اساس قیمت ها تنظیم می کنند.
اختلاف آمار در باره مصرف سرانه برنج میان وزارت صنعت ، معدن و تجارت با جهاد کشاورزی هر سال به حدود 500 هزار تن واردات مازاد می انجامد که بر اساس قیمت رسمی اعلامی
وی اختلاف رقم سرانه مصرف برنج بین 2 وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی را در نبود برآورد دقیق از مقدار تولید و نیاز کشور دانست و بیان داشت : با توجه به مقوله مهم قاچاق کالا ، این اختلاف مقدار سرانه فرصتی جهت تنطیم قیمت برنج جهت دولت هاست.
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران در عین حال تاکید کرد : به طور یقین عده زیادی از سودجویان از این اختلاف سرانه مصرف برنج سوء استفاده می کنند.
اختلاف 500 میلیون دلاری آمار مصرف برنج در جیب کاسبان واردات
وی گفت : با توجه به اوضاع فعلی ارزی کشور ، به نظر می رسد قاچاق برنج در حال حاضر کم شود و در نتیجه به تولیدات برنج داخلی سال زراعی جاری لطمه ای نمی خورد.
** واقعیت تازه سرانه مصرف برنج کشور
اختلاف سرانه مصرف برنج در حالی مبنای نیاز به واردات قرار می گیرد که بررسی میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد در یک دهه اخیر مصرف برنج در استان های شمالی که بیشترین میزان مصرف در کشور به شمار می رود همواره در حال کم کردن بوده است و جهت کل کشور هم این عنوان صدق می کند.
خانوارهای ساکن در خطه های شمالی کشور زمانی 2 وعده مهم غذایی روزانه خود را با برنج تامین می کردند ، ولی در سال های اخیر زیاد خانواده ها میزان مصرف را به یک وعده در روز کم کردن دادند و همچنین خانواده های جوان حتی به دو تا سه وعده در هفته کفایت کرده اند.
شماری از شالیکاران استان مازندران که طرف مصاحبه با خبرنگار ایرنا قرار گرفتند ، تایید کردند که در چند سال اخیر مصرف برنج در خانواده اشان بسیار کم شده است است و از 2 وعده ناهار و شام به یک وعده کم کردن یافته است.
آنان علت کم شدن مصرف برنج را قیمت مناسب جهت فروش ، عوض کردن ذائقه و قبول مواد غذایی مشابه مانند انواع ماکارانی و فست فودها و از همه مهمتر فراگیر شدن دانش و اطلاعات علمی در مورد نقش مصرف زیاد برنج در زیاد کردن بیماری قند و چربی خون به عنوان 2 بیماری مهم غیرواگیر در استان اعلام کردند.
خداکرم عباسی یک کشاورز برنجکار ساکن روستایی در بابل که پدر یک خانواده چهار نفره است ، گفت : هر سال حدود یک تن برنج سفید تولید می کنم که کمتر از 120 کیلو گرم آن را جهت آذوقه سال در نظر می گیرم.
وی با بیان اینکه مصرف برنج در زیاد خانواده های استان مازندران در یک دهه گذشته بسیار کم شده است است ، افزود : یکی از دلایل مهم می تواند از بین بردن برنج از وعده غذایی شام باشد.
این کشاورز مازنی گفت : زیاد فرزند های امروزی به هیچ عنوان حاضر نیستند برنج در وعده شام آنان وجود داشته باشد و ذائقه آنان به سمت انواع غذاهای آماده از جمله فست فود رفته است.
وی همچنین توضیح داد : پدران و مادران نیز بر خلاف گذشته که تحرکات و فعالیت های بدنی زیادی در انجام کارهای روزانه داشتند ، در یک دهه اخیر به خاطر ماشینی شدن کارهای کشاورزی و دیگر دلایل از جمله بیماری دیابت ،حاضر به خوردن برنج در وعده شام نیستند.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ، برآورد واقع گرایانه از سرانه مصرف برنج با توجه به عوض کردن رژیم غذایی جمعیت کشور رقمی حدود 30 کیلوگرم در سال است و بر این اساس حتی اگر واردات بر مبنای برآورد سرانه وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد به منزله واردات مازاد 488 هزار کیلوگرمی است .
** سرانه مصرف روزانه 100 گرم برنج بر اساس برآورد انستیتو تغذیه
رئیس شرکت جهاد کشاورزی مازندران هم در این باره گفت : معیار سرانه مصرف برنج وزارت جهاد کشاورزی بر اساس اعلام نیاز 100گرم جهت هر نفر روز از سوی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور است.
دلاور حیدر پور با بیان اینکه وزارت صنعت ، معدن و تجارت همچنان بر اساس سرانه مصرف 42 کیلو گرم ، مابه التفاوت تولید و نیاز کشور به برنج را مبنای واردات قرار می دهد ، افزود : این درحالی است که انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی مصرف برنج نفر روز را به 90 گرم کم کردن داده است.
وی تاکید کرد : از آنجایی که در یک دهه اخیر مصرف برنج در بین مردم شمال کشور که تولید کننده برنج و به اصطلاح ‘ برنج خور ‘ هستند کم شده است و به کمتر از 30 کیلو گرم رسیده است ، بعد به طور یقین این مقدار مصرف در دیگر استان های کشور کمتر شده است است.
حیدرپور توضیح داد : با توجه به اینکه قیمت برنج در سه سال اخیر به علت هزینه تولید ، اوج رفته و همچنین مصرف دیگر محصولات غذایی نظیر ماکارانی نیز زیاد است ، سرانه مصرف برنج روند کاهشی دارد.
وی نیاز واقعی واردات برنج را بر اساس نوسانات تولید داخل ، هر سال 700 هزار تن اعلام کرد و گفت : این مقدار واردات جهت مصرف غذایی و صنعتی بویژه قنادی ها کافی است.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ، در سالی که به نام حمایت از کالای ایرانی مزین شده است است و دولت نیز در تامین درآمدهای ارزی با مشکلاتی مواجه است ، برآورد واقع بینانه از سرانه مصرف برنج به عنوان یک محصول راهبردی و نیاز اساسی کشور مهم است تا از این طریق علاوه بر کم کردن میزان وابستگی کشور به واردات ، در مصرف ارزی نیز صرفه جویی شود.
به اعتقاد این کارشناسان ، عاقلانه نیست در حالی که دولت جهت مدیریت درآمدهای ارزی و جلوگیری از سودجویی از این منابع تن به تک نرخی کردن ارز داده تا فشارهای اقتصادی برنامه ریزی شده است دشمن های را خنثی کند ، همچنان از شکاف 500 میلیون تا یک میلیارد دلاری جهت واردات برنج چشم پوشی شود.
واژه های کلیدی: اختلاف | میلیون | واردات | وارداتی | کشاورزی | وعده غذایی | رژیم غذایی | مواد غذایی | محصولات غذایی
دانلود فایل ها
توجه: ممکن است تمام لینک های دانلود به دستور مقام قضایی حذف شده باشد...